بانک مرکزی با «رمز ریال ملی» به دنبال چیست؟

شهاب جوانمردی عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و نایب رییس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران در گفت و گو با الف درباره رمز ریال ملی گفت: در طی سالهای اخیر روندی ایجاد شده که اجازه می‌دهد شما دارایی ها و ارزهایتان را بدون اینکه لزوماً قرار باشد در یک دفتر ثبت شود بصورت شفاف برای همه قابل رویت و دسترسی باشد. بطور مثال وقتی در سیستم بانکی یک عملیات و تراکنشی انجام می شود یک طرف بدهکار و یک طرف بستان کار می‌شود که این روند در نظام بانکی ما فقط در بانک ملی یا در بانک صادرات ثبت می شود. اما حرکت به سمت موضوع رمزارزها بر مبنای فناوری بلاکچین این امکان را می دهد همه به آن دفتر کل یا آن دفتری که همه تراکنش ها در آن ثبت می شود دسترسی داشته باشند برای همین لزومی ندارد که هر تراکنشی مثلاً از یک بانک بگذرد. فرض کنید اگر من به شما پولی میدهم همزمان در یک دفتری که هم من دسترسی دارم و هم شما و همه کسانی که در این شبکه می خواهند مبادله انجام دهم خواهند دید که این مبادله انجام شده است و نیاز به یک مرکزیت ندارد.

وی گفت: در دنیای رمز ارزها یا رمز داراییها فناوری بلاک چین این امکان را می دهد که همه چیز در آن تمرکز زدایی شود. حتی امروز اگر می گویند بیت کوین هیچ منشاء مشخصی ندارد و هیچ بانک‌مرکزی پشت آن نیست ولی وقتی یک عملیات انجام می شود روی شبکه که بیت کوینها در آن مبادله می شود همه می توانند تصدیق کننند که این مبادله انجام شده است.

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران افزود: دولت ها بر مبنای اینکه هنوز خیلی از آنها مواضع دقیق و شفافی را راجع به موضوعاتی مثل بیت کوین یا بقیه رمز ارزها اتخاذ نکرده اند به نظر نمی رسد اثر آن را در نظام حکمرانی بتوانند اندازه گیری و پایش کنند.

جوانمردی گفت: بانک مرکزی ایران مثلا یک میلیون رمز ریال تعریف می کند از آن لحظه به بعد هر کسی که صاحب این رمز ریال باشد می‌تواند مبادلات اش را در شبکه ای که بانک مرکزی ایجاد کرده بدون اینکه تراکنش ها از بانک ها بگذرد ساماندهی کند.

نایب رییس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران افزود: به نظر من ورود بانک مرکزی به رمز ریال ها بیشتر برای جلوگیری از خلق پول توسط بانکها و نظارت خیلی جدی‌تر به همه تراکنش ها است و اگر بخواهد عملاً می تواند تراکنش ها را از چرخه بانک ها خارج کند که البته حدس و گمان های من است چون هنوز نمی توانم به طور قاطع بگویم که علت اینکه بانک مرکزی وارد رمز ریال ها می‌شود چیست؟

وی ادامه داد: اینکه رمزها چه کمکی می‌تواند اقتصاد کشور را کند گفت: اگر بخواهید فایده کوتاه مدت نگاه کنید شاید فایده کوتاه‌مدتی در اقتصاد نداشته باشد. قاعدتاً بانک مرکزی به عنوان رگولاتور یک دغدغه دارد. ممکن است بخواهد شفافیت تراکنش بانکی را بیش از گذشته داشته باشد و این موضوعات در دل نظام‌های هر کدام از این بانک ها نباشد و خود مثل یک بانک تجاری عمل کند یا ممکن است که بخواهد استانداردهایی بگذارد و به فعالان اقتصادی اجازه بدهد که بتوانند خودشان این مبادله را انجام دهند بدون اینکه از جریان صرافی ها یا بانک‌های تجاری بگذرد. اما این که هدف نهایی بانک مرکزی برای ورود به رمزارزها چیست را نمیدانم. باید جزئیاتی منتشر شود که بتوانیم قضاوت کنیم.

جوانمردی یادآور شد: اما به نظر من ورود بانک مرکزی به رمزارزها نظارت وکنترل بیشتر مخصوصاً نسبت به موضوع خلق پول و در موضوع تراکنش های افراد است. برای اینکه تمام تراکنشهای افراد را بتواند دنبال کند که اگر بخواهند در بحث مالیاتی اقدام کند یا هر چیز دیگری این کار می تواند ابزار نظارتی بیشتری برای بانک مرکزی باشد.

وی افزود: رمز ارزها هم در دنیا در حال تست هستند و هر کشوری نسبت به کسب و کار و فضای اقتصادی و فعالان اقتصادی در این مورد یک نوع رفتار می‌کند و امکاناتی را فراهم می کند .


پست های مرتبط

پیام بگذارید